Kroniek/Chronicle 669

DOOPGETUIGEN VAN MARIA BAENEN IN 1658 TE ROERMOND EN ENKELE ANDERE VERMELDINGEN

Wederom oude doopgetuigen gevonden voor de stam Wachtendonk via het web. Het betreft de doopgetuigen van Maria, dochter van Adam Baenen, burgemeester van Roermond in 1665 (weduw-naar van Anna van Gangelt) en Emilia van Bracht. Maria is op 23-9-1658 te Roermond geboren en op 24-9-1658 aldaar (r.k.) gedoopt met als doopgetuigen: Gerardus Wansum en Mechtildis Smits. Verder zijn de broers en de zuster van Maria nu bekend met hun doopgetuigen en de huwelijksdatum met de getuigen van haar vader Adam Baenen, evenals dat hij in 1665 burgemeester van Roermond was en voor zijn huwelijk weduwnaar van Anna van Gangelt was. Altijd fijn om iets meer betreffende een familie te weten. Tevens vond ik een mogelijke aanwijzing naar een kleinkind van Gertrudis, dochter van de stamvader Joannes Poell en Maria Lowijs welke rond 1697 is gehuwd te Wachtendonk met Bernard Roeffs en op 27-12-1697 een kind kregen.
De Bernard Roeffs (1780-1856) welke met Alette Agathe Marie van Baerle (1789-1858) was gehuwd, hij was flanellfabrikant en kaufmann te Geldern zij hadden een dochter genaamd Josephine Petronella Clara Roeffs geboren in 1819 welke gehuwd was met Victor Wilhelm Joseph Deball (de Ball) geboren in 1820. De vermelde Bernard Roeffs in het artikel hierboven afgebeeld zou een kleinkind dan wel familie van Bernard Roeffs en Gertrudis Poell kunnen zijn. Dit is niet officieel maar ik bewaar deze gegevens toch in mijn archief.

Verder vond ik een doopgetuigenis van Joannes Pits, de vader van Esther Helena Pits welke met Joannes Gommarus Arnoldus Poell is gehuwd. Verder nog het huwelijk van Maria Brunen te Venlo, zij is mogelijk familie van Godefridus Brunen, welke met Elisabeth Poell is gehuwd. De vermelding van de huwelijks-getuigenis van Joannes Pits zal ik hierna ook afbeelden. Hij was met Joannes Lambotte getuigen te Venray op 19 maart 1749 bij het 2e kerkelijk huwelijk van Joannes Jacobus van Elswijck en Leonora Petronella Elsenitz. Dit is te vinden onder 4c op het hierna afgebeelde fragment.
Op het andere afgebeelde fragment is het huwelijk vermeld van Maria Brunen, dochter van Lambertus Brunen en Maria Siben welke op 27 januari 1698 te Venlo voor de kerk is gehuwd met Adam van Elswijck die tot dezelfde genealogie van Elswijck behoort als het vorige fragment. Op het laatste fragment is ook duidelijk te zien dat de naam Brunen ook als Broenen is geschreven, wat voor mij nieuw is. De ver-wantschap met ‘onze’ Godefridus Brunen (Bruijnen, Braunen) is hier niet uit te bevestigen, maar is wel mogelijk.

Dit was het weer, tot een volgende aflevering.

Weert, 18-4-2005
F.P.