Kroniek/Chronicle 431

IETS OVER DE FAMILIE KESSELS-POELL VAN DE STAM WACHTENDONK

Catharina Petronella Anna Poell met de roepnaam Toos werd op 18 September 1902 in Weert geboren als 2e kind van Sjang Poell en Cisca Nies. Zij werkte vroeger bij bazaar Cas Jansen op de hoek Molenstraat Markt richting de Beekstraat. Later kwam hier Paquay met zijn bazaar en nu is het lunchroom en banketbakkerij Beks. Toos huwde op 13 November van het jaar 1934 in de Martinus-kerk van Weert met Hendricus Joannes Hubertus Kessels, zoon van Joseph Kessels en Anna Ressen. Hij was smid in het dorp Neeritter waarbij hij een fietsenmakerij een benzine pomp (handpomp) had. Tevens besloeg hij ook paarden.

Na zijn huwelijk met Toos begonnen ze ook nog een winkel met huishoudelijke spullen erbij. Je kon er bijna alles krijgen, anders bestelden zij het wel. Ook werden er achter nieuwe fietsen en brommers verkocht. Dus een druk leven waar ook nog 5 kinderen bij kwamen. Ome Sjang had vroeger ook een paardje met een sjees waar hij ooit mee naar Weert kwam. Ook reed hij al vroeg met een motorfiets rond waar hij nog enige littekens aan zijn hoofd van heeft overgehouden (van enige ongelukken). Ik had intussen 2 foto’s van deze familie ontvangen van Nettie welke ik natuurlijk hierbij zal afbeelden.

De huwelijksfoto
De familiefoto

De eerste is een huwelijksfoto (gemaakt op 13-11-1934 te Weert) en de andere een familiefoto met de kinderen opa en oma en ‘nonk Pier’ een oom van Sjang die vroeger de smidse had. Op de tweede familiefoto staat het gezin Kessels-Poell met opa en oma en ome Pier een oom van Sjang die vroeger ook meewerkte in de smederij bij zijn broer Joseph, de vader van Sjang. Sjang heeft de smederij later overgenomen en uitgebreid. Achterop staat Sjang en Toos met Josephina Petronella Gerarda (Lisette of Set) Kessels geboren op 26-10-1942, op haar arm. Er vóór van links naar rechts: Hendricus Maria Gerardus (Harrie) Kessels geboren op 20-1-1939, Ome Pier welke vroeger ook in de smederij werkte ernaast Jozef Franciscus Johannes (Sjef) Kessels geboren op 24-9-1935, opa Joseph Kessels, Anna Theresia Gerarda (Annie) Kessels geboren op 14-10-1936, oma Anna Kessels-Ressen, en rechts Francisca Aldegonda René (Frenske Francien) Kessels geboren op 10-9-1940 alle te Neeritter. Sjang en Toos hebben de mooie leeftijd bereikt van 95 en 89 jaar.

Dit was het dan, tot een andere keer.

Weert, 15-11-2002
F.P.