Kroniek/Chronicle 454

HOE HET KAN GAAN MET DE OVERDRACHT VAN EEN OUD ADRES

Een hele tijd geleden kreeg ik van Jan Poell uit Sittard een brief welke hij 10 jaar geleden terug had gekregen van Magdalene Paal. Hieraan ging vooraf dat Jan een jaar of 10 geleden contact had gezocht per brief met Katharina Poell welke in Geldern woonde in verband met de genealogie Poell. Maar deze Katharina welke niet was gehuwd was intussen overleden en was een oudtante van Magdalene Horsten welke gehuwd is met Heinz Paal, burgemeester van Kevelaer. Ik kan volgens de pas verkregen foto van het gezin Paal genomen met de verjaardag van Heinz Paal welke 60 jaar werd, afleiden dat Heinz reeds eerder was gehuwd.


Het gezin Paal

Op de foto staan ook een dochter en zoon en drie kleinkinderen uit zijn eerste huwelijk. Het is een mooie familiefoto van een leuke samenhorige familie waar buiten man met huidige echtgenote en gemeenschappelijke zoon ook nog een zus en de moeder van de jarige en de vader van zijn 2e echtgenote op staan. Ik zal de personen op de foto van links naar rechts staande even opnoemen: een dochter uit het eerste huwelijk van Heinz Paal genaamd Kathrin Paal met ervoor haar dochter Caroline, ik mis haar man, hiernaast Philipp Paal de zoon van Heinz en Magdalene, dan zijn moeder Magdalene Paal-Horsten en vader Heinz Paal met ervoor zijn kleinkinderen Rebecca en Henrike, dan de oudste zoon van Heinz uit zijn eerste huwelijk Thomas Paal en helemaal rechts een zuster van Heinz genaamd Wilma Paal. Zittend ervoor links de vader van Magdalene, Heinrich Horsten de weduwnaar van Greta Mons en rechts de moeder van de jarige Heinz Paal.

Even terug naar het begin, ik kreeg dit 10 jaar oude adres dus van Jan Poell met het advies om met deze Magdalene Paal contact te zoeken, daar deze mogelijk iets zou kunnen meedelen. Dat heb ik natuurlijk direct gedaan per brief. En laat ze toch nog op dat adres wonen en bereid zijn om mee te werken aan mijn onderzoek. Haar oma was een Poell en van haar heb ik eerst haar eigen familiestukje gekregen wat een mooi resultaat was. Haar moeder had de nalaten-schap van Katharina Poell te Geldern geregeld en had hiervan een aantal gegevens en foto’s bewaard welke bij haar dood overgingen naar Magdalene. Deze papieren en drie oude groepsfoto’s heb ik nadien gekregen. Na enige telefoontjes kwam ik er achter dat zij ook een computer had met een e-mail adres wat zeker zo handig is in de plaats van telefoneren. Zo kon ik haar ook zaken en afbeeldingen toezenden. Maar zij had geen scanner wel een fax welke ik weer niet had. Zij heeft mede door haar positie als burgemeestersvrouw veel kopieën van akten laten maken uit Wachtendonk, Capellen, Geldern en Kevelaer. Zij heeft me ook in verbinding gebracht met Ingrid Wienen en Werner Lufen welke met de familie Poell te maken hebben. Zij heeft dit alles kosteloos voor me gedaan wat ik zeer waardeer. Nu kan ik haar eindelijk via de onlangs verkregen familiefoto voorstellen als een hele goede medewerkster aan de genealogie Poell.

Ik zal ook nog een akte afbeelden van de serie die ik van Ingrid heb ontvangen o.a. de geboorte van Mathias, zoon van Peter Anton Poell en Catharina Ritgens op 3-8-1870 te Capellen.


De geboorteakte

Hier blijft het deze keer bij.

Weert, 28-1-2003
F.P.