Kroniek/Chronicle 368

Foto´s van de tak Heinrich Poell en Maria Allegunda Arians

Zoals ik al vermeldde heb ik een aantal foto's van Magdalene Paal ontvangen, welke met de kopieermachine zijn gekopieerd. Het zijn ook nog tamelijk donkere en oude foto's uit de jaren 1910-1927. Op de kopie zijn ze redelijk te bekijken, maar ik moet deze van deze donkere afdrukken een scan maken om ze digitaal te krijgen en verder te kunnen behandelen. Ik heb er het beste van gemaakt wat mogelijk is. Het kan niet scherper en dus duidelijker als ze nu zijn, ik hoop dat het uitprinten hiervan een beetje meevalt.


Afbeelding 1

Het betreft 3 huwelijksfoto's met de familie erbij, waarvan 1 een dubbel huwelijkspaar weergeeft. De oudste foto (afbeelding 1) is uit ca. 1910, waarop vader Heinrich Poell geboren te Capellen op 26-4-1861 en op 7-11-1890 in het huwelijk trad met Maria Allegunda Arians en zijn 2 oudste kinderen staan. Links achter hem Mathilde geboren 3-7-1891 en rechts Heinrich junior welke op 27-3 1893 is geboren. Op de dubbele huwelijksfoto staan Heinrich Poell junior met zijn bruid Johanna Wellmann links en rechts zijn broer Albert Poell met zijn bruid Gertrud Lenszen. Dit dubbelhuwelijk was op 6 Juni 1927.


Afbeelding 2

Op de 2e huwelijksfoto staan het bruidspaar Jacob Poell en Maria Schmithuysen in het midden. Rechts zittend v.l.n.r. moeder Maria Allegunda Poell-Arians, vader Heinrich Poell, tante Gertrud M. Poell en tante Margaretha Catharina Helena Op de Hip-Poell. Hierachter v.r.n.l. Katharina Mons-Poell, Mathilde Heekerens-Poell. Albert met verloofde en Margarethe Schröer-Poell. Links van het bruidspaar staat de familie Schmithuysen. Deze foto is genomen in 1925.


Afbeelding 3

Op de 3e huwelijksfoto staat het bruidspaar Emil Mons en Katharina Poell, genomen op de 19e April 1927. Zij huwden in die tijd niet erg jong zo te zien, Heinich senior heeft nog net al de huwelijk- en van al zijn kinderen mee mogen maken, want op 24-11-1928 te Geldern is hij overleden op 67 jarige leeftijd. Ook is me opgevallen dat de mensen in die tijd zo ernstig op de foto staan, ondanks het feest is.

Waarom is er niet eerder naar familie over de grens In Duitsland gezocht? Zou dit soms door de oorlogen Een en Twee, gedurende de jaren 1914-1918 een die van 1940-1945 komen? Dit kan er zeker mee te maken hebben gehad. Maar het ijs is nu gebroken en de eerste stappen zijn al gezet om alles toch nog op een rijtje te krijgen. Wie weet krijgen we alles ooit bij elkaar wat we allemaal nog missen. Er is nog werk genoeg aan de winkel en ik zal in ieder geval mijn best doen om zoveel mogelijk familie te kunnen bijvoegen aan de bestaande genealogieën van beide stammen Poell. Hier laat ik het weer bij deze keer, tot een volgende maal.

Weert, 1-3-2002
F.P.